Börülce Ekimi Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir ve şekil itibariyle fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde veya turşu şeklinde yapılır. Börülce bitkisinin kökleri oldukça iyi gelişir ve kazık kök olarak bilinir. Börülce çiçek açtığında, çiçekleri yaprak yataklarından çıkar. Meyveye bağlandığı yerlerde rengarenk halkacıklar bulunur. Diğer adları acebek ve karınkara olarak bilinir. Börülce, protein ve C vitamini açısından zengin bir bitkidir. Özellikle yanık tedavilerinde etkili olduğu bilinmektedir. İyot oranı yüksek olan bölgelerde yetiştiği için ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Börülce, akciğer ve göğüs hastalıkları ile şeker hastaları için de önemli bir bitkidir. İnsan beslenmesinin yanı sıra hayvan yemi olarak da kullanılır. Börülce, deniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Türkiye'de Gökova ve Tuz Gölü çevresinde yaygındır. Gelişme döneminde yüksek sıcaklık ister ve ilkbahar ile sonbaharda donlara karşı hassastır. Ege bölgesinde oldukça fazla tüketilen bir besin maddesidir. Börülcenin en beğenilen tüketim şekli salatasıdır. Börülce Ekimi Börülce ekimi için toprak ısısının 9-10 derece civarında olması yeterlidir. Toprağa biraz gübre atmak faydalı olacaktır. Fısfıs yardımıyla toprağı biraz nemlendirebilirsiniz. Tohum ekim işlemini gerçekleştirdikten sonra toprağın üzerini hafifçe kapatınız. Kapattıktan sonra streç film ile üzerini kapatınız ve çimlenmesini bekleyiniz. Çimlenme 7-15 gün arasında gerçekleşir. Bu işlem bittikten sonra streç filmi üzerinden çıkarınız. Ya bahçeye ya da ekili olan kaptan daha büyük bir kaba bitkinin çimini alınız. Aldıktan sonra yine sulama işlemine devam ediniz. Bu işlem için toprağın yeterli nemli olması ve güneş ışığından yararlanması gerekmektedir. Güneş ışığı alan kısımlarda ekim yaparsanız bitki daha çabuk olgunlaşır. Dikim yaparken çift sıra halinde dikim yapabilirsiniz. Fideler arası 8-10 cm ekim aralığı bitkinin büyümesi için yeterli olacaktır. Sıralar arası 50-70 cm olması, toprağın rahat bir şekilde nefes alması ve bitkinin gelişimini daha güzel tamamlamasını sağlar. |