Börülce Fasulyesi Börülce Fasulyesi Nedir? Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık köke sahip olan bu bitki, yıllık otsu bir yapıya sahiptir. Yaprakları üç yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak şeklindedir. Kuru börülcenin göbeği koyu renkli olduğu için "karnıkara" ve "siyah göz" olarak da adlandırılır. Fasulyeye benzeyen börülce, bitkisel protein bakımından oldukça zengindir. Ayrıca nişasta ve azot da içermektedir. Börülce, taze fasulye şeklinde yemeklerde veya salata olarak tüketilebilir. Börülcenin Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları Börülcenin lifli yapısının çözünür lif olduğu belirtilmektedir. Çözünür lif, kötü kolesterolü azaltmada etkilidir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bu nedenle kabızlığın giderilmesinde de etkilidir. Yüksek lif oranına sahip gıdalar, bireyin kendini tok hissetmesine ve alınan besinlerin daha yavaş sindirilmesine yardımcı olur, bu sayede bir sonraki öğünde daha az gıda tüketimi sağlanabilir. Börülcenin yüksek lif içeriği, kalp hastalıkları riskini azaltır ve yüksek tansiyon problemi olanlar için yararlıdır. Çözünür lif, şeker hastalığı olan bireylerde karbonhidratların emilim oranını azaltarak kandaki şeker düzeyini korur, bu da börülceyi diyabet hastaları için vazgeçilmez bir besin maddesi yapar. Börülcedeki A vitamini, beta karotenli yapısı sayesinde hem görme duyusunun daha iyi çalışmasını sağlar hem de antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanseri önleyici etkilere sahiptir. Büyüme dönemindeki çocuklarda, gebe ve emziren annelerde dengeli beslenilmediği takdirde demir eksikliği kaynaklı anemi oluşabilir. Sadece anemi değil, stres ve sinirlilik gibi pek çok sıkıntının nedeni de demir eksikliğidir. Börülce fasulyesi, kandaki yüksek kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca, C vitamini, çinko, potasyum, manganez ve B9 vitamini açısından da oldukça zengin bir bitkidir. Börülce Fasulyesi Nasıl Kullanılır? Börülce yemeği, turşusu ve salatası yapılarak tüketilebilir. Taze börülce, ezilerek haricen yanıklarda da kullanılabilir. Taze fasulye gibi yemeği yapılabileceği gibi kurusundan da yemek yapılabilir. Taze börülce salata olarak da tüketilebilir. Kuru börülceyi suda haşlayarak ve ezerek hazırlanan lapanın, zeytinyağı ve bolca limonla birlikte terbiye edilmesiyle fava yemeği hazırlanabilir. Börülce Fasulyesinin Ekstra Faydaları Börülce fasulyesi, içerdiği yüksek miktardaki antioksidanlarla vücudu serbest radikallere karşı korur. Bu özellik, kanser ve diğer kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, börülce fasulyesi kilo kontrolüne yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını da destekler. Özet
|