Börülce Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
27 Haziran 2024

Börülce Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Börülce Bitkisi

Börülce bitkisi, baklagiller ailesinden olup görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisi de taze olarak zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilir. Yemeğin dışında turşusu ve salatası da yapılır. Börülce bitkisi göğüs ve akciğerlere faydalı bir bitkidir. İdrar tutukluğunu giderdiği, anüs kaşıntısını azalttığı ve cinsel arzuyu artırdığı bilinmektedir. Ayrıca kandaki şeker oranını düşürerek yüksek tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelen börülce bitkisi yanık tedavisinde de kullanılır. Kök yapısı kazık şeklinde olan börülce bitkisi tek yıllık bir bitkidir. Börülce bitkisi çiçek açtığında, çiçekleri yaprak yataklarından çıkar ve meyveye bağlandığı yerlerde renkli halkalar görülür. Börülce bitkisi özellikle protein bakımından çok zengindir. Bunun yanı sıra C vitamini de bolca bulunur. Börülce bitkisi iyot oranı yüksek yerlerde yetiştirildiği için tadı tuzlu ve ekşi gibidir. Börülce bitkisi deniz kıyısına yakın bölgelerde yetişir. Ülkemizde ise Tuz Gölü ve Gökova çevresinde yetiştirilir. En çok Ege Bölgesinde tipik besin maddesi olarak tüketilmektedir.

Börülce Bitkisi Nasıl Yetiştirilir

Börülce yetiştirebilmek için toprak ısısının 10 derece civarında olması gerekir. Ekimin sonbaharın sonlarına doğru yapılması önerilir. Börülce bitkisi yetiştirirken kullanılacak toprağın torflu olması önemlidir. Toprağı fıs fıs kullanarak nemlendirin, sonra tohumları dikin ve toprağı yeniden nemlendirin. Üzerini streç film ile kapattığınız kabı ara ara açarak nemlendirin. Börülce bitkisi ortalama 10 gün içinde çimlenir. Yeşeren bitkilerin üzerini açın. Bahçeye aralıklı olarak, yaklaşık 7-10 cm mesafeyle, nefes alacak şekilde ekin. Toprağın yeterli nem alması ve güneş ışığından faydalanması önemlidir. Güneş ışığı alan kuzey ve güney kısımlara ekim yaparsanız bitki çabuk olgunlaşacaktır. Toprağın nefes alması, bitkinin gelişimini tamamlamasını sağlar. Börülce bitkisi yüzeye çıktığında 2-3 yapraklı dönemde seyretme ve boğaz ot çapası yapılır. Yağış durumuna göre yeniden çapa yapılarak kaymak tabakası oluşturulur ve yabancı otlar ayıklanır. Sulama karıklardan yapılır. 7-10 gün aralıkla karıktan sızdırma suretiyle 3-4 kez su verilir. Börülce bitkisi uzamaya başlayınca her fide için bir sırık konulup bitkiler sırığa sardırılır.

Börülce Hasadı

Börülce bitkisi hasat zamanı iki şekilde olur. Taze fasulye gibi taze olarak hasat edilmek istendiğinde çalışanlar tarafından elle hasat edilir. Diğer bir hali ise tane kuru börülce olarak toplanır. Bu hasat zamanı makineler tarafından yapılır. Yetiştirme koşullarına ve çeşit özelliğine göre değişkenlik göstermekle beraber, dekar başına 750-1000 kg taze börülce hasat edilir. Taze börülce bitkisi verimine ekolojik koşullar da önemli ölçüde etki eder. Kuru tane olarak dekardan ortalama 100-150 kg verim alınır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Börülce Tohumu Ekim ve Bakımı

Börülce Tohumu Ekim ve Bakımı

Yoğurtlu Börülce Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Börülce Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Börülce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Besin Değeri

Börülce Besin Değeri