Zeytinyağlı Kuru Börülce Börülce, özellikle Ege mutfağında sıkça kullanılan bir malzemedir. İster taze ister kuru olsun, börülce ile yapılan yemekler, salatalar, çorbalar ve diğer birçok lezzet, damak zevkinize uygun şekilde çeşitlendirilebilir. Börülce, demir, manganez, vitamin, protein, çinko ve potasyum açısından oldukça zengin bir besindir. Ayrıca börülce, çözünür lif içeriği sayesinde vücuttaki kötü kolesterolü azaltırken, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Börülce, hem taze hem de kuru haliyle her mevsim kolaylıkla hazırlanıp tüketilebilir. Kuru börülceyi pişirmeden önce mutlaka ıslatmak ve ardından kara suyunu çıkarmak için kısa bir süre haşlamak gerekmektedir. Eğer kara suyunu almazsanız, yemeğinizin rengi karara bilir. Bu nedenle kuru börülceyi haşlayıp kara suyunu döktükten sonra yıkayıp temiz su ile yemeği pişirmek önemlidir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan börülcenin kurusunu ve mevsiminde tazesini mutlaka tüketmek gerekir. Damak zevkinize göre salatasını, çorbasını ya da zeytinyağlı olarak yemeğini pişirebilirsiniz. Zeytinyağlı Kuru Börülce İçin Gerekli Malzemeler
Zeytinyağlı Kuru Börülce Nasıl Yapılır? Kuru börülceyi bir gün öncesinden normal su ile ıslatmanız gerekmektedir. Kuru börülce, pişirilmeden önce 6 ya da 8 saat ıslatılmalıdır. Geniş bir tencereye zeytinyağını ilave edin. Bu arada kuru soğanın kabuklarını soyup yemeklik olacak şekilde küp küp doğrayın. Isınan zeytinyağının içine doğranmış kuru soğanları ilave edin ve kavurmaya başlayın. Daha sonra sivri yeşil biberin kök kısmını çıkarıp ince ince doğrayarak tencereye ilave edin ve kavurun. Ardından havucu küp küp doğrayarak kavrulan malzemelere ekleyin. Malzemeler kavrulunca içine domates salçasını ilave edin ve kokusu çıkıncaya kadar birkaç dakika kavurun. Önceden ıslatılmış börülceleri süzdükten sonra tencereye ilave edin. Önceden kaynamış sıcak suyu yemeğe ekleyin. Su kaynadıktan sonra damak zevkinize göre tuzunu ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısık ateşe getirin. Zeytinyağlı börülcenin pişip pişmediğini arada bir kontrol edin. Yemek piştikten sonra servis tabağına alın. Sunum yaparken zeytinyağlı börülcenin üzerine nar ekşisi ve limon suyu dökerek servis yapın. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Börülce, özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için mükemmel bir protein kaynağıdır. Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca börülce, düşük glisemik indeksi ile kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur, bu nedenle diyabet hastaları için de uygun bir besindir. Börülcenin kurusu ve tazesi, farklı tariflerde kullanılabilir. Örneğin taze börülce, salatalarda ve hafif yemeklerde kullanılabilirken, kuru börülce daha çok çorba ve ana yemeklerde tercih edilir. Börülce yemeklerinde limon ve sirke gibi asidik bileşenler kullanarak, yemeğin lezzetini ve besin değerini artırabilirsiniz. Börülce, sadece lezzeti ve besleyiciliği ile değil, aynı zamanda kolay bulunabilirliği ve ekonomik oluşuyla da mutfaklarınızda yer almayı hak ediyor. Sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak börülceyi mutlaka beslenme programınıza dahil edin. |