Börülce Piyazı Börülce piyazı, ana yemeğin yanında sunulabilecek lezzetli bir garnitürdür. Pek çok kişi tarafından bir meze çeşidi olarak bilinse de, yemeklerin yanında salata olarak da hazırlanabilir. Ayrıca ara sıcak olarak da tercih edilmektedir. Hazırlaması oldukça pratik olan bu piyaz, özellikle kış aylarında sıkça tüketilen bir türdür. Genellikle köftenin veya çorbaların yanında yardımcı yemek olarak hazırlanır. Lezzetinin daha da artması için mutlaka zeytinyağlı, bol yeşillikli ve baharatlı olarak hazırlanmalıdır. Börülce Piyazı İçin Gerekli Malzemeler
Sosu İçin
Üzeri İçin
Börülce Piyazı Nasıl Yapılır? Börülce piyazı hazırlığına bir gece önceden başlamak gerekir. Kuru börülceleri bir tencereye ekleyin ve üzerini 2-3 parmak aşacak kadar su ilave ederek bir gece bekletin. Ertesi gün, bekleme suyunu dökün ve börülceleri tekrar su ekleyerek ocağa alın. Börülceler 10-12 dakika kadar kaynadıktan sonra suyunu süzün ve börülceleri bol su altında yıkayın. Tekrar tencereye alın ve üzerine su ve toz şeker ekleyip, orta ateşte börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış börülcelerin suyunu süzgeçle süzün ve bir kenarda bekletin. Soğanların kabuklarını soyun ve ince yarım ay şeklinde doğrayın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Süzülmüş börülceleri geniş bir servis kasesine alın ve üzerine soğanları ve domatesleri ekleyin. Piyazın sosu için, çukur bir kaseye zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, dövülmüş sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber, sumak, tuz ve sirkeyi ekleyin ve iyice karıştırarak sosu hazırlayın. Sosu börülcelerin üzerine gezdirin ve ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyerek karıştırın. Piyazın üzeri için haşlanmış yumurtaları iri dilimler şeklinde doğrayarak servis tabağının üzerine yerleştirin. Son olarak üzerine kırmızı pul biber ve sumak serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun. |