Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Salatası

Börülce Salatası, bilindik salatalardan sıkılanlar ve farklı tatlar arayanlar için ideal bir tariftir. Börülcenin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. İçeriğinde azot, nişasta, karoten, B1 ve C vitamini bulunur. Lif zengini bir besin olduğu için kan şekerini düzenler ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum ve demir bakımından da oldukça zengindir. Özellikle diyet yapanlara ve formunu koruyanlara tavsiye edilir. Salatalarda ister taze börülce ister kuru börülce kullanılabilir. Kurusu, tazesiyle kıyaslandığında protein bakımından daha zengindir. Kurusu genelde kış aylarında kullanılırken, yazın ise tazesi tercih edilir. Yapımı oldukça kolaydır ve doyurucu bir salata olduğu için tek başına bir öğün olarak da tüketilebilir.

Börülce Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kuru börülce
  • 1 litre su
  • 5-6 dal taze soğan
  • 2-3 dal taze sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 adet kırmızı köz biber
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 9-10 adet kornişon turşu
  • 6-7 adet yeşil zeytin

Sosu İçin

  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Börülce salatası tarifinde börülcelerin bir gece öncesinden mutlaka ıslatılması gerekmektedir. Geniş bir tencereye 1 litre su ve yıkanmış börülceler konularak tencere ocağa alınır. Börülceler kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alınır ve bir gece boyunca suyun içinde bekletilir. Ertesi gün börülcelerin haşlama suyu dökülerek yerine temiz su doldurulur ve börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayan börülceler süzülerek soğuk sudan geçirilir. Sularının süzülmesi için bir kenara alınır. Onlar süzülürken diğer malzemelerin hazırlığı yapılır.

Kırmızı ve yeşil sivri biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Her biri boylamasına dörde bölünerek ince ince doğranır. Maydanoz, dereotu, yeşil soğanlar ve taze sarımsaklar saplarından ayrılarak temizlenir. Yıkandıktan sonra kesme tahtasında ince ince kıyılır. Kornişon turşular ve turşuluk yeşil zeytinler dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra derin bir karıştırma kabına börülcelerle birlikte tüm malzemeler alınır. Börülceler ezilmeden tüm malzemeler iyice harmanlanır.

Sosu hazırlamak için küçük bir kasenin içinde tuz, zeytinyağı, nar ekşisi ve limon suyu iyice karıştırılır. Hazırlanan sos börülce salatasının üzerine dökülerek salata malzemeleri sosu çekene kadar iyice karıştırılır. Salata hazırlandıktan sonra soğuması için buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirilir. Soğuyan börülce salatası küçük kaselere doldurularak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı

Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı

Güncel

Börülce Ekimi ve Bakımı

Börülce Ekimi ve Bakımı

Güncel

Deniz Börülcesi Faydaları ve Kullanımı

Deniz Börülcesi Faydaları ve Kullanımı