Yoğurtlu Börülce Börülce Nedir? Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir ve şekil itibariyle fasulyeye benzer. Genellikle salatalarda, yemeklerde veya turşu olarak tüketilir. Diğer adları arasında "acebek" ve "karnıkara" bulunmaktadır. Börülce, protein ve C vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir. Ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Ayrıca, akciğer ve göğüs hastalıkları ile şeker hastaları için de önemli bir bitkidir. Yoğurtlu Börülce İçin Malzemeler
Sosu İçin
Yoğurtlu Börülce Nasıl Yapılır? Börülceleri güzelce yıkayıp kılçıklı kısımlarını temizleyiniz. Temizlediğiniz börülceleri tekrar yıkayıp süzgeç yardımıyla süzünüz. Bir tencereye 4 bardak su ekleyerek ocağın üzerine koyunuz ve suyun kaynamasını bekleyiniz. Kaynayan suyun içerisine biraz tuz ilave ederek börülceleri tencereye atınız. Tencerenin kapağını kapatarak 10-15 dakika haşlanmasını bekleyiniz. Süre dolduktan sonra tencereyi ocaktan indiriniz ve börülceleri süzgeçle süzünüz. Süzdüğünüz börülcelerin üzerine ezilmiş sarımsakları ve zeytinyağını ekleyip karıştırınız ve servis tabağına alınız. Hazırladığınız domatesi güzelce yıkayınız. Domatesi rendeleyip bir tavaya koyunuz, tuzunu ekleyiniz ve az bir yağ ile 5-10 dakika kaynatınız. Domates sosunuz hazır hale gelecektir. Hazırladığınız tabaktaki börülcelerin üzerine sarımsaklı yoğurdu ve domates sosunu ilave ediniz. Yoğurtlu börülce hazır hale gelmiştir. Soğuk olarak servis yapmanız tavsiye edilir. Ekstra Bilgiler Börülce, içerdiği yüksek lif miktarı sayesinde sindirim sistemine de oldukça faydalıdır. Ayrıca, düşük kalorili olması nedeniyle diyet yapanlar için ideal bir besindir. Börülcenin antioksidan özellikleri de bulunmaktadır, bu da bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu serbest radikallerden korur. Afiyet olsun. |