Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı

Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir baklagildir. İnsan beslenmesinin yanı sıra hayvan yemi olarak da kullanılan börülce baklaları taze olarak ya da kuru taneli olarak yemeklerde kullanılır. Fakat ülkemizde börülce yeteri miktarda sofralarda yer bulamamaktadır. Bu sebepten yıllık üretimi çok fazla olmayan bir bitkidir. Yetiştirilen bölgelerde yemeği, turşusu ve salatası yapılmaktadır.

Börülce yetiştiriciliği için iklim şartları: Börülce nemli koşulları seven, soğuğa karşı çok hassas bir sıcak iklim sebzesi olduğundan iç Anadolu ve doğu Anadolu'da yetişememektedir. Aşırı kuraklığı sevmez, kuraklıkta tohum ve meyve veremez. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının 5-10 dereceyi geçmemesi gereklidir. Börülcelerin güzel yetiştirilmesi için hava sıcaklığı 20- 30 derecedir.

Toprak şartları: Börülce killi topraklardan kumlu topraklara kadar farklı topraklarda yetiştirilebilmektedir. Erkenci taze börülce için hafif topraklar tercih edilirken, Kuru taneli börülceler için ağır topraklar tercih edilmektedir. Ekim yapılacak toprağın analizi yapılmalıdır. Tarım il müdürlükleri bu konuda yardımcı olurlar. Optimum toprak pH'sının 5.5-6.5 civarında olması istenmektedir.

Gübrelenmesi: Börülce bitkisinde fosfor içeriği oldukça yüksek olduğundan, azot bakımından kendi kendine yeterli olmaktadır. Toprak gübrelemede dekar başına 10-15 kg Azot, 10-12 kg Fosfor, 8-10 kg ise potasyumlu gübre verilmelidir. Toprak analizinde gerek görülürse kalsiyum, magnezyum ve kükürt de verilebilmektedir.

Toprağın hazırlanması ve ekimi: Tohum ekilecek alandaki toprak temizlenerek keseksiz işlenmiş olmalı toprak çok basık olmamalı çünkü basık olursa hava akışı ve su geçişi kötüleşir, buna dikkat edilmelidir. Toprak sonbaharda hazırlanır kış geçtikten sonra ilk baharda 10-15 santimden sürüm yapılır. Diskaro ve tırmık çekilerek toprak parçalanır, ufalanır ve düzeltilir. İlkbaharda topraklar çimlenme işin gerekli sıcağa ulaşınca ekim yapılır. Ekimde serpme yöntemi başarılı olmaz, bunun yerine sıraya ekim yapılmalıdır. Yem amacıyla ekilen börülceler daha sık, fazla büyüyen ve yatık gelişen çeşitlerin seyrek ekilmesi gereklidir. Ekim derinliği 5-6 cm olmalıdır.

Sulama: Çimlenme zamanında toprakta yeterli miktarda nemin olmaması halinde çiçeklenme öncesinde birkaç kez, tane doldurma öncesinde ise birkaç kez daha sulamakta yüksek verim sağlanabilir. Bir dönemde 7-10 gün aralıklar ile 3-4 kez sulama yapılır. Çıkış ile çiçeklenme dönemi arasında fazla suyun bitkide solgunluk meydana getireceğinden, hafif sulama yapılmalıdır. Sırık tipi börülceler de bitki 30- 40 santim boy alacağından sulamadan bir gün sonra bitki başına bir adet sırık dikilmelidir, daha sonra bitkiler bu sırığa sarılırlar.

Börülce Yetiştiriciliği Yorumları

soru

Çiğdem Ergin

18 Nisan 2024 Perşembe

Merhabalar ben evimin bahçesinde hobi olarak çok az börülce ektim arşın börülcesi boceklenirse ne gibi ilaç kullamamlazim yani bakımını nasıl yapabilirim. .

Cevap yaz
cevap

Müemmil

20 Ağustos 2018 Pazartesi

Çiğdem Hanım tarımsal ürünlerde tek bir ilaç her böceklenme durumu için kullanılmamalıdır. Bunun için börülceleri sık sık detaylı kontrol ederek herhangi bir yabancı böcek görüp görmediğinize bakın. Eğer bir böcekten her iki börülcede görürseniz tarımsal ilaç satan yerlere bu böceği göstererek ilaç alınız.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Börülce Fasulyesi Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Fasulyesi Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir?

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir?

Börülce Tohumu Ekim ve Bakımı

Börülce Tohumu Ekim ve Bakımı

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Kuru Börülce Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Börülce Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır?

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır?

Zeytinyağlı Börülce Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Börülce Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Nasıl Pişirilir?

Börülce Nasıl Pişirilir?

Börülce Ekimi ve Bakımı

Börülce Ekimi ve Bakımı

Börülce Çeşitleri Nelerdir?

Börülce Çeşitleri Nelerdir?

Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taratorlu Börülce Tarifi ve Malzemeleri

Taratorlu Börülce Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Kaç Kalori?

Börülce Kaç Kalori?

Börülce Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Börülce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Taze Börülce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Börülce Nasıl Haşlanır?

Börülce Nasıl Haşlanır?

Börülce Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı

Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı

Börülce Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Börülce Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6