Deniz Börülcesi ve Kalorisi Deniz börülcesi, kalori bakımından oldukça düşük bir sebzedir. Deniz börülcesinden yapılan salatalar, bazı sebze salatalarına kıyasla daha fazla protein içerebilir. Börülcenin protein içeriği diğer sebzelerden daha fazladır. Ancak, deniz börülcesi ile hazırlanan yiyeceklerde kullanılan yağ miktarının fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Besin Değerleri Bir porsiyon deniz börülcesi, yaklaşık 126 kcal enerji içerir. Diğer besin değerleri ise şu şekildedir:
Tarihsel ve Kültürel Bağlam Geçmişte Batı ülkelerinde gelir seviyesi düşük insanların yiyeceği olarak bilinen deniz börülcesi, günümüzde hakettiği yeri almış ve gurme lüks restoranların aranan şifalı sebzeleri ve bitkileri arasında bulunmaktadır. Sağlık ve Faydaları Deniz börülcesi, günümüzde faydaları henüz tam olarak kavranmış ve bitkisel tıp alanında yeni kullanılmaya başlanmış bir bitkidir. İyi bir idrar söktürücü ve ödem atıcı olduğu için zayıflamak amacıyla da kullanılmaktadır. Düşük kalorili olması nedeniyle obezite tedavisinde ve zayıflamak için tercih edilmesinin yanı sıra, içerdiği yüksek oranda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için de çok tüketilmektedir. Ayrıca antioksidanlar açısından zengin olması, sık tüketilmesini sağlamaktadır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında dolaşım sistemini çalıştırıcı lifli yapısı nedeniyle tüketilmesi önerilmektedir. Deniz börülcesi, böbrek rahatsızlıklarına bitkisel bir çözüm olarak da kullanılmaktadır. Yetiştiricilik ve Tüketim Önerileri Deniz börülcesi yetiştiriciliği ve toplanması sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken husus, deniz börülcesinin özellikle yaz sonu ve sonbahar döneminde aşırı miktarda tuz depolamasıdır. Bu nedenle tadı çok tuzlu olabilir. Deniz börülcesi tüketmek için en uygun toplama zamanı ilkbahar mevsimidir. İlkbahar aylarında tuz oranı daha düşüktür. Eğer sonbahar döneminde deniz börülcesi toplanacaksa, 24 saat kadar tatlı suda bekletmekte fayda vardır. |
Ergincan
24 Temmuz 2024 ÇarşambaDeniz börülcesinin düşük kalorili olmasının yanı sıra yüksek protein içeriğiyle sağlığa faydalı olduğunu okudum. Ancak, bu sebzeyi özellikle ilkbaharda mı tüketmek gerekiyor? Sonbaharda toplandığında tuz oranı çok mu yüksek oluyor?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Ergincan Bey,
Deniz börülcesi, gerçekten de düşük kalorili ve yüksek protein içeriğiyle sağlığa oldukça faydalı bir sebzedir. Deniz börülcesinin en lezzetli ve taze olduğu dönem ilkbahar ve yaz başlarıdır. Bu dönemde toplandığında tuz oranı daha dengeli olur. Ancak sonbaharda toplandığında tuz oranı biraz daha yüksek olabilir. Bu nedenle, eğer tuz oranına dikkat ediyorsanız, deniz börülcesini ilkbahar ve yaz aylarında tüketmenizi tavsiye ederim. Sonbaharda toplandığında ise iyice yıkayarak ve suda bekleterek tuz oranını azaltabilirsiniz. Afiyet olsun!