Yeşil börülce, taze fasulyeye benzeyen yeşil renkli bir sebzedir. Yaz aylarında daha sık bulunur ve marketlerden veya pazarlardan kolaylıkla temin edilebilir. İçeriğinde bulunan mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sağlığa birçok faydası vardır. Demir ve protein gibi besin kaynakları sayesinde besleyiciliği yüksektir. Lif zengini olduğu için kan şekerini düzenler. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığa karşı etkilidir. Birbirinden farklı şekillerde tarifleri bulunur. İster kıymalı ya da sade olarak sulu yemeği yapılır, ister haşlanarak salatası veya turşusu hazırlanır. Bu tarifler arasında en çok da zeytinyağı kullanılarak pişirilen börülce tercih edilir. Sıcak veya soğuk fark etmeksizin damak zevkine göre tüketilir. Genellikle ana yemeklerin yanında aperitif olarak sunulur. Hazırlaması ve pişirmesi oldukça kolaydır. Yeşil Börülcenin Faydaları Yeşil börülcenin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır:
Yeşil Börülce İçin Gerekli Malzemeler
Yeşil Börülce Nasıl Yapılır? Yeşil börülce tarifinde öncelikli olarak börülceler ayıklanır. Bunun için börülceler bir bıçak yardımı ile ya da elle kırılarak baş ve uç kısımları koparılır. Daha sonra börülcelerin varsa kenarlarındaki kılçıkları alınır ve birkaç parçaya bölünür. Duru su ile iyice yıkanır. Sularının süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Kuru soğanların, sarımsakların ve domateslerin kabukları soyulur. Sarımsaklar ince ince kıyılırken soğan ve domates küp şeklinde doğranır. Geniş bir tencereye 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı konularak tencere ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra içerisine soğan ve sarımsak ilave edilir. Soğanlar yumuşayınca üzerine börülceler ilave edilir. Toz şeker ve tuz ilavesi yapılarak börülceler soğanlarla birlikte yaklaşık olarak 5-6 dakika kadar kavrulur. Daha sonra börülcelerin üzerine domatesler ilave edilir. Domatesler börülcelerin üzerini tamamen kapatacak şekilde dizilmelidir. Son olarak 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ve su konularak tencerenin kapağı kapatılır. Yeşil börülceler kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Yeşil börülceler piştikten sonra bir süre oda sıcaklığında dinlendikten sonra servis tabağına alınarak sunum yapılır. Afiyet Olsun. |