Zeytinyağlı börülce mezesi nasıl yapılır?

Akdeniz mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan zeytinyağlı börülce, hem hafif hem de besleyici bir lezzet sunuyor. Taze veya kuru börülce ile hazırlanabilen bu meze, yaz aylarında serinletici bir alternatif olarak sofraları süslüyor. İşte bu nefis mezenin püf noktalarıyla zenginleştirilmiş tarifi...

18 Kasım 2025

Zeytinyağlı Börülce Mezesi Tarifi


Malzemeler:


  • 500 gram taze börülce (veya 250 gram kuru börülce)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Yarım demet dereotu
  • 4 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşamaları:


  • Eğer kuru börülce kullanıyorsanız, bir gece önceden suda bekletin. Taze börülce kullanacaksanız, ayıklayıp yıkayın.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Yeşil biberleri ince şeritler halinde kesin. Sarımsakları ince dilimleyin.
  • Geniş bir tencereye zeytinyağını alın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Doğranmış domates ve biberleri ekleyip 3-4 dakika daha pişirin.
  • Börülceleri tencereye ekleyin ve 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin. Tuz ve şekeri ilave edin.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, börülceler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin (yaklaşık 30-40 dakika).
  • Börülceler pişince sarımsakları ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
  • Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin.
  • İnce kıyılmış dereotunu ve naneyi ekleyip karıştırın.

Servis Önerisi:

  • Zeytinyağlı börülceyi oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutun.
  • Servis yaparken üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirip taze dereotu ile süsleyebilirsiniz.
  • Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Börülcelerin dağılmaması için çok fazla karıştırmayın.
  • Kuru börülce kullanıyorsanız, haşlama suyuna 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Lezzetin daha iyi oturması için bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Deniz Börülcesi Faydaları ve Kullanımı
Deniz Börülcesi Faydaları ve Kullanımı
Zeytinyağlı Kuru Börülce Tarifi ve Malzemeleri
Zeytinyağlı Kuru Börülce Tarifi ve Malzemeleri
Taratorlu Börülce Tarifi ve Malzemeleri
Taratorlu Börülce Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Börülce Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Börülce Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Börülce Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
Börülce Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı
Börülce Yetiştiriciliği ve Bakımı
Güncel
Deniz Börülcesi Kalori
Deniz Börülcesi Kalori
;